Ensam hemma

Ensam hemma

Check-Out Woman: Are you here all by yourself?
Kevin McCallister: Ma'am, I'm eight years old. You think I would be here alone? I don't think so.
Check-Out Woman: Where's your mom?
Kevin McCallister: My mom's in the car.
Check-Out Woman: Where's your father?
Kevin McCallister: He's at work.
Check-Out Woman: What about your brothers and your sisters?
Kevin McCallister: I'm an only child.
Check-Out Woman: Where do you live?
Kevin McCallister: Uh, I can't tell you that.
Check-Out Woman: Why not?
Kevin McCallister: Because you're a stranger.

Ensam hemma är en klassisk komedifilm som är regisserad av Chris Columbus och utgavs 1990. Filmen handlar om åttaårige Kevin McCallister, spelad av Macaulay Culkin, som av misstag lämnas ensam hemma när hans familj åker till Paris för att fira jul. Kevin njuter först av den nya friheten, men upptäcker snart att ett par skurkar har upptäckt att han är lämnad ensam och bestämmer sig för att inbrottstjuva i hans hem.

Skurkarna, spelade av Joe Pesci och Daniel Stern, har dock inte räknat med Kevin’s uppfinningsrikedom och överraskningsmoment. Kevin sätter upp en mängd fällor och trick för att försvara sitt hem och ställer till kaos för tjuvarna. Kevin visar sig vara en smart och modig ung pojke som inte tvekar att ta saken i egna händer för att skydda sitt hem.

Ensam hemma är en rolig och spännande film som även har en stark känsla av jul. Genom filmens handling lär sig Kevin att vara självständig och att uppskatta sin familj. Macaulay Culkin gör en fantastisk prestation som Kevin och skapar en omedelbar koppling med publiken.

Ensam hemma blev en stor framgång och har blivit en julfavorit som ofta visas under högtiden. Filmen har fått flera uppföljare och har blivit en ikonisk del av 90-talets filmhistoria.