What's Eating Gilbert Grape

What’s Eating Gilbert Grape

Becky: Tell me what you want, as fast as it comes to you.
Gilbert: Uhh…
Becky: Okay?
Gilbert: 'Kay.
Becky: Okay. What do you want?
[He's thinking about it]
Becky: Faster!
Gilbert: Okay. I want a new thing. House. I want a new house. And a family.
[He sighs heavily]
Gilbert: I want Momma to take aerobics classes. I want Ellen to grow up. I want a new brain for Arnie. I want…
Becky: What do you want for you? Just for you?
Gilbert: I want to be a good person.

What’s Eating Gilbert Grape, regisserad av L, är en gripande film som utspelar sig i den lilla staden Endora där ingenting speciellt händer. Här får vi följa Gilbert Grape, en ung man som har mer än tillräckligt att göra med att ta hand om sin utvecklingsstörda lillebror och sin monstruöst tjocka mor.

Gilberts vardag är fylld av anpassning och uppoffringar för att han ska kunna ge sina kära en meningsfull tillvaro. Men en dag kommer Becky in i staden, en främling som vänder upp och ner på Gilberts värld. Han blir omedvetet förälskad och börjar se livet från ett nytt perspektiv.

Johnny Depp gör en magnifik prestation som Gilbert Grape och lyckas verkligen förmedla hans inre konflikter och känslor. Juliette Lewis levererar också en fantastisk skådespelarinsats som Becky, den ljuspunkten som Gilbert behöver för att våga drömma om något nytt.

Filmen porträtterar även Mary Steenburgen som Gilberts mamma på ett beundransvärt sätt och gestaltar hennes komplexitet och sårbarhet på ett gripande vis.

What’s Eating Gilbert Grape är en känslomässigt laddad film som berör och får oss att fundera över familj, ansvar, drömmar och kärlek. Den visar att även i de mest stillsamma samhällen kan människor växa och förändras. En stark rekommendation för alla som älskar rörande och tankeväckande filmer.