Black Hawk Down

Black Hawk Down

"Hoot": When I go home people'll ask me, "Hey Hoot, why do you do it man? What, you some kinda war junkie?" You know what I'll say? I won't say a goddamn word. Why? They won't understand. They won't understand why we do it. They won't understand that it's about the men next to you, and that's it. That's all it is.

Black Hawk Down” är en intensiv och verklig berättelse om slaget i Mogadishu, som regisserad av R. Filmen tar oss till den 3 oktober 1993, då en specialstyrka bestående av 120 amerikanska soldater fälldes ner i den farliga staden Mogadishu.

Med otroliga skådespelarprestationer av Josh Hartnett, Ewan McGregor och Tom Sizemore, tar filmen oss med på en otrolig och intensiv resa. Soldaterna kämpar mot klockan och flera farliga hinder för att rädda två helikopterpiloter som blivit tillfångatagna av en somalisk krigsherre.

Filmen ger oss en realistisk upplevelse av krigets fasor, samt soldaternas tapperhet och gemenskap. Den porträtterar det brutala och oförlåtande våldet som präglade slaget i Mogadishu, och visar de extrema svårigheterna och farorna soldaterna utsattes för.

”Black Hawk Down” är inte bara en film om krig, utan även en film om mod och brödraskap. Den skildrar soldaternas kamp för överlevnad och deras vilja att inte lämna någon man bakom sig. Trots att detta kapitel i amerikansk militärhistoria är smärtsamt att minnas, så lyckas filmen på ett indirekt sätt hjälpa oss att förstå och uppskatta dessa soldaters otroliga uppoffringar.