Orlando

Orlando

[speaking in French]
Princess Sasha: You speak French?
Orlando: A bit. But most of the English can't… don't want to speak other languages.
Princess Sasha: But how do they communicate with foreigners?
Orlando: They speak English louder.

Filmen ”Orlando”, regisserad av Sally Potter, är en fascinerande berättelse om makt och kön. Här möter vi Drottning Elizabeth (spelad av Tilda Swinton) som blir attraherad av en ung man vid namn Orlando (spelad av Billy Zane) och hon söker upp honom för sexuella tjänster. En kontroversiell uppgörelse uppstår mellan dem när Elizabeth lovar Orlando lycka och rikedom, men endast om han förblir ung. Orlando tar drottningens ord bokstavligt och håller sitt löfte på ett magiskt sätt.

Sally Potters film utforskar teman kring könens roll och hur de kan påverka maktrelationer. Tilda Swinton och Billy Zane ger fantastiska prestationer i sina roller, och deras dynamik skapar en underliggande spänning som genomsyrar hela filmen.

Lothaire Bluteau är en annan talangfull skådespelare som också förtjänar att nämnas för sin roll i ”Orlando”. Han bidrar till att föra fram filmens budskap om konventioner och försök att kontrollera och begränsa individens frihet.

Sally Potters ”Orlando” är inte bara en film om kön och makt, utan också en visuell fest. Med hjälp av en imponerande kostymdesign och vackra scenografi skapas en förtrollande värld som tar tittaren med på en resa genom olika historiska perioder.

Sammanfattningsvis är ”Orlando” en film som vågar utmana normer och undersöka kraften bakom kön och makt. Med en imponerande ensemble, inklusive Tilda Swinton, Billy Zane och Lothaire Bluteau, är det en film som både lockar och inspirerar.