The Imitation Game

The Imitation Game

Christopher Morcom: Sometimes it's the very people who no one imagines anything of who do the things no one can imagine.

The Imitation Game, regisserad av M, är en fascinerande film som utspelar sig strax före andra världskrigets utbrott. Här får vi följa matematikern Alan Turing, spelad av Benedict Cumberbatch, när han anmäler sig frivilligt till den brittiska underrättelsetjänsten. Turing är en briljant och excentrisk personlighet, och det blir tydligt att han är i en kamp mot klockan där miljoner liv står på spel.

Under sitt arbete för att knäcka den tyska krypteringen lyckas Turing tillsammans med sitt team utveckla en maskin som kan klara av att lösa den komplexa kodningen. Denna maskin, som senare skulle bli känd som Enigma, hjälper de allierade att avkoda fiendens meddelanden och därmed vinna viktiga slag under kriget.

Men trots hans framgångar bär Turing på en hemlighet. Han är homosexuell och lever i en tid där homosexualitet är olagligt. Han kämpar med att dölja sin sanna identitet samtidigt som han kämpar för att rädda liv och göra skillnad i kriget.

Keira Knightley spelar en viktig roll som Joan Clarke, en av Turing’s kollegor och vänner. Hon är en begåvad matematiker och blir snabbt en nära förtrogen till Turing. Matthew Goode ger även en imponerande skådespelarinsats som en av Turings medarbetare och vänner.

The Imitation Game är en gripande och inspirerande film som kastar ljus över en viktig del av historien. Den utforskar både den stora betydelsen av Turings arbete och de personliga striderna han måste övervinna. Filmens skådespelarprestationer och den känslomässiga berättelsen gör att den stannar kvar i åskådarens sinne långt efter att filmen är slut.