Maffiabröder

Maffiabröder

Henry Hill: [narrating] As far back as I can remember I always wanted to be a gangster.

Maffiabröder är en banbrytande gangsterfilm från 1990, regisserad av Martin Scorsese. Filmen utspelar sig i 1950-talets New York och följer huvudpersonen Henry Hill, spelad av Ray Liotta, som drömmer om att bli en framgångsrik gangster.

Henry börjar arbeta för stadens mest inflytelserika maffiafamilj, ledd av den karismatiske maffiabossen Paul Cicero, spelad av Paul Sorvino. Han blir snabbt uppskattad för sin lojalitet och arbetskapacitet. Men trots att han har blivit en del av den undre världen drömmer Henry om större framgångar och rikedom.

Tillsammans med sin impulsiva vän Tommy DeVito, spelad av Joe Pesci, och den vackra Karen Hill, spelad av Lorraine Bracco, blir Henry inblandad i en serie våldsamma brott och intriger. Maffiabröder är en otroligt realistisk och rå skildring av den kriminella världen, där lojalitet sätts på prov och förräderi lurar runt hörnet.

Filmen är känd för sina intensiva och våldsamma scener, samt sitt starka skådespelarprestationer. Särskilt Joe Pesci fick stor uppmärksamhet för sin rolltolkning och vann en Oscar för bästa biroll. Maffiabröder anses vara en av de bästa gangsterfilmerna någonsin och har blivit en ikonisk del av filmhistorien.