Harriet

Harriet

Harriet: [to Gideon, at gunpoint] You'll die right here. On a frozen, blood-soaked battlefield, the moans of a generation of young men in your ears, dying in agony around you, for a lost cause. For a vile and wicked idea! For the sin of slavery! Can you hear them? God don't mean people to own people, Gideon! Our time is near!

Harriet är en kraftfull film regisserad av K som avslöjar den gripande historien om Harriet Tubman, en framstående frihetskämpe som spelade en avgörande roll i att befria slavar under 1800-talet. Filmen tar oss med på en resa som visar Harriets modiga flykt från slaveri och hennes uppdrag att leda slavar till frihet genom den berömda underjordiska tågbanan.

Cynthia Erivo gör en minnesvärd och rörande tolkning av huvudrollen som Harriet Tubman. Hennes förmåga att förmedla Harriets styrka och mod i svåra situationer är verkligen imponerande. Janelle Monáe och Leslie Odom Jr. är också en del av en enastående rollista och ger skickliga prestationer.

Filmen tar oss med på en emotionell resa där vi får uppleva Harriets inre kamp och de faror hon utsätter sig för för att befria sina medmänniskor. Dessutom ger den oss en insikt i det brutala slaverisystemet och betonar vikten av att aldrig glömma vårt mörka förflutna.

Harriet är inte bara en berättelse om en enskild kvinnas kamp, utan också en hyllning till alla de modiga människor som stod upp mot orättvisor under denna mörka period i historien. Regissören K har visat sin skicklighet genom att väva samman historien på ett visuellt och känslosamt sätt.

Harriet är en film som berör och inspirerar. Den påminner oss om att aldrig ge upp och att kampen för frihet är värd allt motstånd. Den är både historiskt betydelsefull och underhållande och lämnar en stark inverkan på publiken.