A royal affair

A royal affair

Johann Friedrich Struensee: Your majesty.
Caroline Mathilde: You recognized me.
Johann Friedrich Struensee: I would recognize you blindfolded.
Caroline Mathilde: But your costume is not very imaginative.
Johann Friedrich Struensee: I'm afraid I'm not very good at the masquerade.
Caroline Mathilde: I believe this is the one night when everyone can be themselves.
[pause]
Caroline Mathilde: But you never remove your mask. Do you?

A Royal Affair” är en dansk film från 2012, regisserad av Nikolaj Arcel. Handlingen utspelar sig på 1700-talet och berättar historien om den unga engelska prinsessan Caroline som blir bortgift vid endast 15 års ålder med den schizofrene kung Christian VII av Danmark.

Prinsessans öde verkar förutbestämt tills hon träffar kungens personlige och charmiga psykiatriker, doktor Struensee. Caroline och Struensee blir passionerat förälskade i varandra och delar även en gemensam dröm om en bättre värld för folket. Tillsammans lyckas de sakta men säkert ta över makten genom att utöva sitt inflytande över kungen.

Med radikala förändringar försöker de införa en mer progressiv politik och förbättra livet för de vanliga människorna i Danmark. Men deras kärlek och maktambitioner kommer att få konsekvenser och hota deras framtid.

I rollerna ser vi Alicia Vikander som Caroline, Mads Mikkelsen som doktor Struensee och Mikkel Boe Følsgaard som kung Christian VII. Deras starka skådespel gör filmen till en gripande och fascinerande berättelse om kärlek, passion och politiskt maktspel.