12 Years a Slave

12 Years a Slave

Solomon Northup: I don't want to survive. I want to live.

Filmen ”12 Years a Slave” är regisserad av Steve McQueen och baseras på den sanna historien om Solomon Northup. Solomon är en fri svart man som njuter av ett tryggt och välståndande liv med sin familj i 1850-talets New York. Men en dag blir hans tillvaro krossad när han överraskande blir kidnappad och bortförd till Louisiana för att säljas som slav.

Solomon tvingas att anpassa sig till det brutala och orättvisa slaverisystemet, där hans frihet och mänskliga rättigheter har blivit fullständigt borttagna. Han tvingas arbeta under extrema och våldsamma förhållanden på en plantage, där han kämpar för att överleva och hålla fast vid hoppet om att återvända till sin familj.

I filmens kärna utforskar ”12 Years a Slave” teman som rasdiskriminering, mänskliga rättigheter och den oändliga viljan att överleva. Skådespelaren Chiwetel Ejiofor briljerar i rollen som Solomon Northup och tar oss med på en känslosam och hjärtskärande resa. Michael Fassbender och Benedict Cumberbatch gör också imponerande insatser i sina roller som slavägare, vilket ytterligare förstärker filmens djup och komplexitet.

”12 Years a Slave” är en gripande och omskakande film som fångar åskådarens uppmärksamhet och påminner oss om den smärtsamma och mörka historien om slaveriet i Amerika. Det är en oförglömlig berättelse som utmanar oss att reflektera över vårt förflutna och fråga oss själva hur vi kan förhindra att sådana orättvisor upprepas igen.