The Shining

The Shining

Jack Torrance: Here's Johnny!

The Shining är en skräckfilm regisserad av Stanley Kubrick. Handlingen kretsar kring författaren Jack Torrance, spelad av Jack Nicholson, som tar med sin son Danny och fru Wendy till ett avlägset hotell för att arbeta som vaktmästare under vintersäsongen.

I början kämpar Jack med skrivkramp och hoppas att den isolerade miljön ska hjälpa honom att bli produktiv. Men ju längre familjen befinner sig på hotellet, desto mer börjar Jack att bryta samman. Han blir besatt av hotellets historia och de onda krafter som verkar påverka honom.

Danny, spelad av Danny Lloyd, visar tecken på att vara synsk och har märkliga upplevelser på hotellet. Han upptäcker också de mörka hemligheterna bakom hotellets väggar. Scatman Crothers spelar rollen som Hallorann, en kock på hotellet som är likasinnad med Danny och försöker hjälpa honom.

”The Shining” är en psykologisk thriller som utforskar teman som galenskap, övernaturliga krafter och familjesplittring i en oroande atmosfär. Jack Nicholsons prestation som den förlorade själen i Jack Torrance har blivit en ikonisk karaktär inom skräckgenren.

Filmen har blivit en kultklassiker och hyllas för Kubricks visuella stil och obehagliga stämning. Med en mix av spänning och skräck driver ”The Shining” publiken igenom en häpnadsväckande berättelse om en familj som faller söderut i en omgivning av misstänksamhet och humörsvängningar.