Murina

Murina

Nela: Stop looking at him like that. You look like you're in love.

Murina är en kroatisk film regisserad av A som utforskar temat om frihet och fängelse i en idyllisk kuststad. Huvudpersonen Julija ser inte den azurblå kusten och de vita sandstränderna som paradiset som många andra gör, utan snarare som ett fängelse hon desperat vill fly ifrån. Hennes tillvaro domineras av den despotiske fadern Ante, som förväntar sig total lydnad och att hans familj upprätthåller en lycklig fasad.

När en gammal vän till familjen plötsligt kommer på besök, förändras dynamiken i familjen dramatiskt. Vännen blir omedelbart involverad i familjens interna konflikter och hamnar i centrum för filmens berättelse. Skådespelarna Gracija Filipovic, Danica Curcic och Leon Lucev ger sina talanger liv åt filmens karaktärer och förmedlar på ett överväldigande sätt Julijas känslosvärld, hennes längtan efter frihet och hennes strävan att bryta sig loss från faderns auktoritära grepp.

Murina är en film som fångar publiken och bjuder på en både vacker och känslosam resa genom Julijas kamp för självständighet. Genom att utforska teman som familjedynamik och individualitet väcker filmen viktiga frågor om frihet och självförverkligande. En stark berättelse och enastående skådespel gör Murina till en film som definitivt är värd att upptäcka.